Digitale diktatorer

Digitale diktatorer

I den moderne tidsalder kan teknologi binde oss tettere sammen, men ulike regimer bruker den samme teknologien som et verktøy for omfattende overvåkning, innsamling av data og sensur. Samtidig kan internett og sosiale medier være en positiv kraft for å mobilisere verdenssamfunnet mot brudd på menneskerettigheter. Panelet vil utforske tematikken fra et bredt spekter av perspektiver og dypdykke i hvordan denne teknologisk-drevne undertrykkelsen former demokratier, påvirker borgernes sikkerhet, og hva det betyr for det globale samfunnet.

Kristin Skare Orgeret

Kristin Skare Orgeret er professor ved institutt for journalistikk og mediefag på OsloMet der hun leder forskergruppen Medier i Krig og Konflikt. Orgeret forsker på journalistikk og mediers rolle i både demokratiprosesser så vel som i krig og konflikt, og leder for tiden et NFR-prosjekt som ser på digitale mediers rolle i konflikter i Etiopia og Mali. Hun har publisert en lang rekke forskningsartikler og bøker både nasjonalt og internasjonalt, og er hyppig brukt som mediekommentator.


Adiljan Abdurihim

Adiljan Abdurihim har bachelor som Programvareutvikler og Master i Applied Computer Science fra NTNU i Gjøvik. Opprinnelig er fra Øst-Turkistan, norsk borger. Sekretær for Den norske Uighurkomiteen som frivillig. En av grunnleggerne av Uyghur Transitional Justice Database.


John Peder Egenæs

John Peder Egenæs er generalsekretær i menneskerettsorganisasjonen Amnesty International i Norge. Egenæs gikk på Oslo katedralskole og tok senere lærerutdanninga ved Oslo lærerhøgskole. Han har arbeidet i Amnesty siden 1990, hvorav flere utenlandsoppdrag. Han var Amnestys informasjonssjef før han i april 2007 ble organisasjonens generalsekretær


Iver Ørstavik

Iver Ørstavik er Seniorrådgiver i Raftostiftelsen og har dekket menneskerettighetssaker i Mexico, Honduras, Uganda, Ungarn, Russland, Tyrkia, Bahrain, Nord-Korea m.fl. I de senere årene har han særlig arbeidet med autokratisering i Polen og India, hvor dominans over både tradisjonelle enveismedier og digitale flerveismedier spiller en viktig rolle.



Siri Gloppen

Siri Gloppen er professor ved Institutt for politikk og forvaltning på Universitetet i Bergen og prodekan for forskning ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Hun er også leder for LawTransform (CMI-UiB Centre on Law & Social Transformation). Hun forsker blant annet på demokrati, autokratiseringsprosesser og retten som politisk arena.