Tempen Brenner! Det nærmer seg Sampolkonferansen 2019

Programmet til Tempen Brenner: Klima og Samfunnsvitenskapen er klart og det nærmer seg konferanse med stormskritt. Konferansen ble utsolgt for to år siden, så det lønner seg å få tak i en billett så raskt som mulig.

Vi er veldig stolte over programmet vårt, og tror det er et program som vil engasjere alle som er interessert i klimadebatten. Vi har hatt et fokus på å hente inn dyktige innledere som også er gode formidlere, noe vi tror vil bli tydelig på konferansen. Under presenterer vi noen av høydepunktene for konferansen.

På åpningsdagen torsdag 3. oktober skal vi innom flere interessante poster. “Klimamålene 2020” med Steffen Kallbekken blir et spennende lite dypdykk i status for klimamålene til Norge. Klarer vi å redusere utslipp med 30% sammenliknet med 1990-nivået? Senere skal vi få høre om hva som hindrer politikerne i å innføre flere klimatiltak, på tross av økt press fra klima og-, og miljøorganisasjoner. Dette diskuteres på møtet “Klimaaktivisme: Kloden Koker” med Anja Bakken Riise, Kristin Strømsnes og Synnøve kvamme.

“Flyktninger uten Flyktningsstatus med sosiolog Thomas Hylland Eriksen og Lise Rakner kommer definitivt til å bli et høydepunkt for mange! I takt med mer ekstremvær og flere naturkatastrofer øker også antallet klimaflyktninger, men hva skjer med disse? . Torsdagen avsluttes med en partidebatt om Klimanasjonen Norge, hvor politikere som Arild Hermstad fra MDG, Stefan Heggelund fra Høyre og mange flere skal få bryne seg på norsk klimapolitikk som tema.

Programmet på fredag 4. oktober skal også nå ut til et bredt publikum. Vi får en pangstart på dagen med tema “Klimarettferdighet i internasjonal klimapolitikk” i samtale mellom Bård Lahn og Trygve Lavik. Et høydepunkt senere blir samtalen “Juridisk Knockout: Klimakampen i rettsalen” med høyesterettsadvokat Pål Lorentzen, Christina Voigt og Esmeralda Colombo.

Vi skal ikke se bort ifra at brannene i Amazonas og Brasil sin økte avskoging kan bli diskutert under møtet “Klimabistand: Hva er det og fungerer det egentlig?”. Arild Angelsen, Hanne Svarstad og Ivar Jørgensen vil være en del av denne samtalen. Avslutningsmøtet “Klimaendringer – en økonomisk trussel?” vil ta opp tematikk rundt hvordan vi skal begrense negative økonomiske virkninger og møte konsekvensene av klimautfordringene vi står overfor. Prorektor og professor ved NHH, Linda Nøstbakken leder dette møtet.

Vi ser frem til en spennende konferanse!

Tempen Brenner! Vi slipper de første deltagerne for årets konferanse.

Endelig kan vi slippe de første innlederne for sampolkonferansen 2019! Vi gleder oss til å slippe flere navn utover året, og frem mot konferansen den 3. og 4. oktober 2019. Billettsalget er i gang, og det lønner seg å få seg en billett tidlig! Informasjon om billettsalg finner du på “Kjøp-billetter” på baren over .

Dagens slipp feires med sampol-quiz, lotteri og DJ Rokkan Roll på Victoria Pub og Café kl 19. Har du billett til konferansen kommer du gratis inn. Vell møtt!

Her presenterer vi stolt de første deltagerne:

Anja Bakken Rise er leder av miljøorganisasjonen Fremtiden i våre hender. Hun vil delta i en samtale om klimaaktivisme, og hvorfor dette gir begrensede politiske resultater. Både denne uka, så vel som forrige, mobiliserer ungdom verden over til skolestreik for klima, til en heller lunken mottakelse. Hvorfor lytter ikke politikerne til dette presset, og hva kan vi eventuelt gjøre for å bli hørt? Her vil Anja Bakken Rise bidra med innsikt fra aktivistenes perspektiv.

Frøy Gudbrandsen har tidligere ledet sampolkonferansen, og er nå politisk redaktør i Bergens tidene. På årets konferanse vil hun lede partidebatten med temaet klimanasjonen Norge. Norge har lenge hatt en rolle som en brobygger for klima. Det tegnes et bilde av Norge som et progressivt land med hensyn til fornybare energikilder og som gir store bidrag til klimabistand. Likevel er viljen til videre oljevirksomhet stor og uviljen til utslippskutt likeså. Er dette bildet korrekt, og hvis ja, kan vi fortsette å stå i en slik «klimaspagat»? Partidebatten vil avslutte konferansens første dag, altså torsdag 3. Oktober

Steffen Kallbekken er forskningsdirektør ved Cicero og leder blant annet CICEP Senter for Internasjonal Klima- og energipolitikk. Han har forsket på en rekke felter innen klimapolitikk, fra atferdstiltak og miljøavgifter, til klimaøkonomi og og internasjonal klimapolitikk. Med denne kunnskapen i bagasjen, vil han gjøre opp for status for Norges klimamål for 2020, kun måneder før vi trer inn i det nye året.

Klar for debatt på fredagen?

innledere_fredag

Oddny Miljeteig, Erlend Horn, Erik Skutle og Christian Tybring-Gjedde er blant politikerne som deltar i debatten som avslutter konferansen.

På Sampolkonferansens andre dag løfter vi blikket og ser på aktuelle caser og konsekvenser av populismen. Bør vestens demokratier tilpasse seg populismen? Hva skiller Trumps populisme fra Putins? Og hvordan blir internasjonale organisasjoner som NATO påvirket av populisme både i øst og vest? Til slutt stiller vi spørsmålet som bærer konferansens navn til de politiske aktørene: Er populisme et demokratisk gode eller onde?

Ikke kjøpt billett ennå? Gjør noe med det her!

– Demokratiene må endres
Dag to av Sampolkonferansen åpnes av Claudia Chwalisz som skal diskutere boken sin «The Populist Signal: Why Politics and Democracy Need to Change». Chwalisz er konsulent for tanketanken Populus og er Fellow ved University of Sheffield.

Med tankene til Chwalisz i bakhodet går vi videre til Donald Trumps Amerika. Hilmar MjeldeJens Kjeldsen og Michael Alvarez skal i samtale med konferansier Aslak Borgersrud. Mjelde skal gi oss en kort innledning først, deretter glir vi over i en samtale med de tre herrene.

På vei mot frysepunktet?
Fra Trump i vest går vi videre til Putin i øst. Først skal Julie Wilhelmsen og Terje Knutsen diskutere Putin etter 17 år ved makten under ledelse av Frøy Gudbrandsen. Deretter diskuterer vi forholdet mellom NATO og Russland med nevnte Wilhelmsen, Ståle Ulriksen fra Sjøkrigsskolen og tidligere ambassadør og politiker Mette Kongshem. Samtalen styres av Kim Arne Hammerstad.

Avslutter med politikerdebatt
Etter to dager med konferanse står vi igjen med spørsmålet som bærer konferansens navn: Er populsme et demokratisk gode eller onde? Dette har vi fått et svært kompetent panel til å diskutere. Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Christian Tybring-Gjedde, bryåd for Venstre, Erlend Horn, tidligere stortingsrepresentant for Høyre Erik Skutle, bystyrerepresentantene Ove Sverre Bjørdal (Senterpartiet), Oddny Miljeteig (SV), Sofie Marhaug (Rødt) og Ronja Breisnes (Arbeiderpartiet).

Se hele programmet her!

Dette kan du glede deg til på torsdagen

fb_torsdag

Sampolkonferansen 2017 er nå bare dager unna, og programmet er helt klart. Derfor er det naturlig å spørre seg hva som er i vente på konferansens første dag. Vi kan i det minste love at høydepunktene står i kø!

Billettene forsvinner i en rasende fart. Skaff deg billett før det blir utsolgt her!

Hva er egentlig populisme?
Som ellers i akademia må man alltid starte med en begrepsavklaring. Det hjelper konferansier Aslak Borgersrud oss med i en samtale med professor Elisabeth Ivarsflaten.

Deretter tar vi diskusjonen litt bredere og ser på hvordan populismen påvirker de gamle demokratiene i Europa. Ivarsflaten blir med også her og akkompagneres av historiker og Civita-rådgiver Bård Larsen og Claudia Chwalisz fra tenketanken Populus. Samtalen blir ledet av politisk redaktør i Bergens Tidende, Frøy Gudbrandsen.

Lahlum loser oss gjennom stortingsvalget
Før lunsj kommer det som for mange er et høydepunkt på konferansen, nemlig Hans Olav Lahlum. Han skal holde et foredrag om stortingsvalget i et historisk perspektiv, selvsagt med populistiske øyne. Deretter tar vi lunsj med god samvittighet, levert av brødmagikerne i Godt Brød.

Etter lunsj tar vi diskusjonen om flyktningkrisen. Brukes flyktninger som et retorisk våpen? Jens Kjeldsen, professor i retorikk og visuell kommunikasjon diskuterer dette med nevnte Lahlum og Bård Larsen fra retorikk-samtalen.

Fake news og Pippa Norris
Dagen avsluttes med driverne og konsekvensene av populisme. Først med en samtale om fake news og kommentarfeltene med ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum og forfatter og journalist Øyvind Strømmen.

Som en gigantisk prikk over i-en avslutter ingen ringere enn Harvard-professor og Sampol-guru Pippa Norris dag 1 av konferansen med foredraget «The rise of populism and the threat to liberal democracy».

Se detaljert program for hele konferansen her!

Høydepunkter i kø på Sampolkonferansen

kollage_gjedde

Christian Tybring-Gjedde, Aslak Borgersrud og Hans Olav Lahlum er alle klare for Sampolkonferansen.

Historiker Hans Olav Lahlum, professorlegenden Pippa Norris, FrP-politiker Christian Tybring-Gjedde og rapper Aslak Borgersrud er bare noen av høydepunktene på årets Sampolkonferanse.

5. og 6. oktober går Sampolkonferansen av stabelen i Universitetsaulaen på Nygårdshøyden. Temaet er populisme, og det er tett mellom høydepunktene på programmet.

– Vi er veldig stolte over programmet. Når folk går fra konferansen den 6. oktober vil de garantert ha større forståelse for hva populisme er, og hvorvidt det kan anses som et demokratisk gode eller onde, sier lederen for konferansen, Siri Svanemyr Eriksen.

Ikke kjøpt billett ennå? Fortvil ikke, det er fremdeles ledige plasser! Kjøp her!

Med to uker igjen til konferansestart er mer eller mindre hele programmet klart.

– Det gjenstår ennå noen detaljer, men det aller meste er på plass nå, sier lederen.

Lederen har vanskelig for å velge ett høydepunkt fra programmet.

– Det er så mange! Jeg gleder meg til foredraget med Hans Olav Lahlum, og jeg tror også Pippa Norris kan bli veldig spennende. Hun er jo en legende i Sampol-kretser, og det er helt utrolig at vi får henne med på videolink fra USA. Konferansen avsluttes også med en politikerdebatt om populisme med navn som Christian Tybring-Gjedde og Oddny Miljeteig i panelet, sier Eriksen.

Slik er programmet to uker før konferansestart:

Slik ser det foreløpige programmet til Sampolkonferansen 2017 ut. Vi tar forbehold om at det kan komme endringer i titlene på sesjonene og innledere. Frem mot konferansen kommer vi til å slippe innledere fortløpende i sosiale medier. 

Program dag 1:

0920: Kræsjkurs i populisme

Professor Elisabeth Ivarsflaten i samtale med konferansier Aslak Borgersrud.

0940: Populisme i Europa

Populisme finnes langs hele det politiske spektrum og populistiske partier er på fremmarsj i store deler av verden. Med retorikk som utfordrer det etablerte er målet å “gi makten tilbake til folket”. Men til tross for partienes fellestrekk, mobiliserer de ulike grupper i samfunnet basert på forskjellige politiske kampsaker. Med et innledende foredrag av professor Elisabeth Ivarsflaten får vi et innblikk i hvordan populistiske partier i Europa kjennetegnes.

Bård Larsen, rådgiver, Civita
Claudia Chwalisz, consultant at Populus and Fellow at the University of Sheffield.  Elisabeth Ivarsflaten, professor in Comparative Politics at University of Bergen

Ordstyrer: Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i Bergens Tidende

1100: Stortingsvalget i 2017 – med noen historiske perspektiver

Historiker, forfatter, verdensrekordholder og biograf Hans Olav Lahlum tar oss gjennom stortingsvalget med blikk på hva som gjør denne valgkampen og dette valget spesielt – blant annet i lys av populisme.

Hans Olav Lahlum, historiker, forfatter og biograf

Lunsj

1245: Flyktninger som retorisk våpen?

«Vi tror på Norge» er slagordet til Høyre under årets valgkamp. Men hvem er Norge? Er det vi som drikker øl, spiser svin og viser ansiktene våre? Populistiske krefter på høyresiden har lenge hatt hegemoni i debatten om flyktninger. Kan man si at resten av den politiske retorikken har blitt trukket i deres retning, og hvilke konsekvenser fører dette med seg? Skaper dette en sunn skepsis til elitens naive kulturrelativistiske hylekor, eller ubegrunnet fremmedfrykt?

Jens E. Kjeldsen, professor i retorikk og visuell kommunikasjon ved UiB

Ordstyrer: Aslak Borgersrud

1330: Fake news og kommentarfeltene: Mat ikke trollet?

I den amerikanske valgkampen haglet beskyldningene om fake news og alternative fakta fra alle kanter. Alternative nyhetskilder som Breitbart News og Nyhetsspeilet har det siste året stadig fått større fotfeste, der konspirasjonsteorier og elitekritikk står sentralt. De alternative faktaene mater trollene som lenge har regjert i kommentarfeltene. Noen kommentarfelt modererer heller ikke faktafeil, og gir på den måten fritt spillerom til å la de alternative virkelighetene løpe løpsk. Er dette et problem? Som motreaksjon gikk de fire største mediene i Norge sammen for å starte faktasjekkeren faktisk.no, noe som fikk blandet mottakelse.

Til å debattere dette kommer Gunnar Stavrum fra Nettavisen samt forfatter og journalist Øyvind Strømmen.

Gunnar Stavrum, ansvarlig redaktør i Nettavisen
Øyvind Strømmen, forfatter, journalist og ekspert på høyreekstreme miljøer

Ordstyrer: Kim Arne Hammerstad

1445: The rise of populism and the threat to liberal democracy

To sum up the discussion about populism, today’s latest contribution will be held by world-renowned scientist Pippa Norris. Her books, including Driving Democracy from 2008, are regulars of curriculum lists in political science all over the world. Through an interactive video conference, she presents a chapter from her upcoming book that deals with populism and the threat to liberal democracy. After the presentation, the floor will be open for questions from the audience.

This session will be held in english.

Pippa Norris, McGuide Lecturer in Comparative Politics at the John F. Kennedy School of Government, Harvard University.

Program dag 2:

0900: The Populist Signal: Why Politics and Democracy Need to Change

Claudia Chwalisz diskuterer boken sin “The Populist Signal: Why Politics and Democracy Need to Change”.

Claudia Chwalisz, Consultant at Populus and a Fellow at the University of Sheffield

0930: Trump etter 10 måneder ved makten

Da Trump ble valgt til USAs 45. president, sjokkerte det en hel verden. Han har blitt kjent for sin populistiske retorikk, som fungerte som en døråpner til Det hvite hus. Hvordan skiller Trump seg fra tidligere presidenter? Har han fått gjennomslag for sin politiske agenda? Hilmar Mjelde skal analysere og gi oss et bilde av Trump i rollen som president. Etter dette blir det debatt mellom USA-ekspert Hilmar Mjelde og retorikkeksperten Jens Kjeldsen.

Hilmar Mjelde, forsker ved Rokkansenteret

Jens E. Kjeldsen, professor i retorikk og visuell kommunikasjon ved UiB

Michael Alvarez, førsteamanuensis i sammenliknende politikk ved UiB

Ordstyrer: Aslak Borgersrud

1050: Putin etter 17 år ved makten

Vladimir Putin har sittet ved makten siden årtusenskiftet, og har blitt Russlands ubestridte leder. Den russiske bjørnen har kanskje aldri sett sterkere ut. Meningsmotstandere «forsvinner» én etter én, som tatt ut av plottet fra en spionroman fra den kalde krigen. I tillegg har russiske styresmakter gitt en hjelpende hånd til europeiske populister og muligens Trump i presidentvalget. Hvilke virkemidler har Putin benyttet for å sikre sin posisjon og oppslutning? Hva er det med Russland som gjør at Putin fortsatt har folkets støtte etter 17 år? Til å diskutere dette kommer Russland-ekspertene Julie Wilhelmsen og Terje Knutsen.

Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
Terje Knutsen, førsteamanuensis i sammenliknende politikk ved UiB.

Ordstyrer: Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i Bergens Tidende

1230: NATO og Russland – På vei mot frysepunktet?

Sovjetunionens fall ga mange et håp om en oppmykning av forholdet mellom NATO og Russland. Det ble med håpet, og i de senere år har vi sett en ytterligere forverring mellom de to stormaktene. Hvordan er forholdet mellom NATO og Russland nå, sammenlignet med under den kalde krigen? På hvilken måte bruker de to partene spenningsnivået til å fremme sine egne interesser? Vil Trump ved makten endre de senere års utvikling? Russland-ekspert Julie Wilhelmsen, forsvarsekspert Ståle Ulriksen og tidligere diplomat Mette Kongshem skal debattere disse spørsmålene.

Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved NUPI.
Ståle Ulriksen, forsker ved Sjøkrigsskolen og NUPI.
Mette Kongshem, tidligere diplomat

Ordstyrer: Kim Arne Hammerstad

Politikerdebatt: Populisme, et demokratisk gode eller onde?

For å oppsummere Sampolkonferansen blir det politikerdebatt om et av de sentrale spørsmålene innenfor temaet: Er populisme et demokratisk gode eller onde? Er det en måte å redusere avstanden mellom folket og makten, eller er det en kilde til destabilisering av det liberale demokratiet?

Christian Tybring-Gjedde, Fremskrittspartiet
Erik Skutle, Høyre
Erlend Horn, Venstre
Ove Sverre Bjørdal, Senterpartiet
Oddny Miljeteig, SV
Sofie Marhaug, Rødt

Ordstyrer: Frøy Gudbrandsen, politisk redaktør i Bergens Tidende

Pippa Norris speaker på Sampolkonferansen 2017

Pippa Norris holder foredraget «The rise of populism and the threat to liberal democracy» på Sampolkonferansen 2017

Den anerkjente statsviteren Pippa Norris skal holde foredraget «The Rise of Populism and the Threat To Liberal Democracy» under Sampolkonferansen 2017 som går av stabelen i Universitetsaulaen i Bergen 5. og 6. oktober.

– Vi er stolte over å kunne annonsere at Pippa Norris avslutter dag én av konferansen. Norris er et av de mest profilerte navnene innenfor sammenlignende politikk, og deltakerne får høre en levende legende snakke på konferansen, sier leder av Sampolkonferansen, Siri Svanemyr Eriksen.

Norris har undervist på Harvard i et kvart århundre, og hun er blant annet professor i «Government and International Relations» ved Universitetet i Sydney og «Paul McGuire»-lektor i sammenlignende politikk ved John F. Kennedy School of Government ved Harvard University. Gjennom karrieren har hun posisjonert seg som en anerkjent forfatter som har publisert nærmere femti bøker, hvor hennes forskning blant annet tar for seg valg og politisk kommunikasjon, samt demokratiske institusjoner og kulturer.

På Sampolkonferansen vil hun gjennom en interaktiv videokonferanse presentere et kapittel fra en bok hun jobber med, hvor hun vil ta for seg fremveksten av populismen og trusselen dette medfører for demokratiet. Foredraget vil bli etterfulgt en av en dialog med publikum.

I tiden fremover vil det bli presentert flere innledere til «Sampolkonferansen: Populisme: Et demokratisk gode eller onde?» og Eriksen røper at programmet holder et høyt nivå.

– Det meste av program og innledere er på plass, og jeg er svært fornøyd med programmet så langt. Konferansen drives av omtrent 20 frivillige studenter ved Institutt for sammenlignende politikk, og de har gjort en kjempejobb med å stable på beina interessante sesjoner og dyktige og anerkjente innledere, sier hun.

Billetter til konferansen koster 300 kroner for en dag og 500 kroner for hele konferansen. Studenter får spesialpris, 175 kroner for en dag og 300 kroner for full konferansen. Billetten inkluderer lunsj og bevertning fra Godt Brød verdt 150 kroner per dag.